270415

 
 

Jag har precis avslutat min åttonde cykel med menskopp. Att gå tillbaka till tamponger känns otänkbart och obehagligt. Min menskopp och jag är bästa vänner, och för första gånger under alla de år jag haft mens känns det inte jobbigt att min livmoder får för sig att stöta ut ägg en gång i månaden. Det är inte obekvämt eller uttorkande. Det förstör inte övernattningar eller semestrar. Allt tack vare min fina menskopp, istället för alla de tamponger jag konsumerat.

 

Under en eller två cyklar hade jag lite svårt att få den att öppna sig, och därav läckte den. Jag kom fram till att det handlade om att jag inte tvättat lufthålen. Förövrigt har det inte varit några problem med läckage. Att menskoppen läcker kan bero på en mängd olika saker och det finns en bra (dock cisnormativ) video om detta som kan hittas här.   

 

När det kommer till mitt val av menskopp är jag väldigt nöjd. Jag har en Lunette Model 1. Jag har i och för sig inget att jämföra med, men jag har heller inget att klaga på. Förutom lufthålssituationen har den inte läckt eller varit svår att öppna, den har bra kapacitet och är gjord av ett bra material. Lunette-koppar är dessutom enkla att få tag på då de smidigt kan införskaffas på Apotek Hjärtat.

 

Andra märken jag fastnat för, baserat på recensioner, utbud och syfte, inte erfarenhet då jag enbart använt min Lunette-kopp, är MeLuna och Ruby Cup. MeLuna-koppar är billigare än de flesta andra koppar då de är gjorda i TPE och inte silikon. De erbjuder även många olika storlekar, färger och piggar. Ruby Cup erbjuder enbart en modell men när en köper en av deras koppar donerar de en kopp till en person med mens i Kenya. De kallar detta "Buy One Give One". 

 

Jag rekommenderar menskoppar till alla fittbärare med mens! Jag vill även påminna om att om en inte är bekväm med att stoppa in saker i sin vagina så finns det alltid återanvändbara bindor. Jag vet att dessa går att hitta på Etsy och om en googlar lite kan en säkert hitta andra ställen att köpa dem på också!

260415

 
 

Idag vill jag prata om välfärden som medel för att finansiera skolan. Att vi tillsammans hjälps åt att finansiera skolan genom skatt är en självklarhet i Sverige. Till och med friskolor som plockar ut vinst i skatteparadiser finansierar vi tillsammans. Det är inte fallet i USA. Sverige må ha ett av de mest liberala skolsystem i världen, men det är finansierat genom socialism. Här borta, i USA, baserar sig undervisningen mycket på donationer och att elever betalar ur egen ficka. Räcker det inte till kommer vi till den punkten jag tänker ta upp idag; att köpa sina betyg. 

 

Att köpa betyg är - baserat på mina personliga erfarenheter - mest förekommande i estetiska kurser. Att byta in material i utbyte mot betyg har kommit upp som erbjudanden från lärare både under min bildkurs i Athens och under min skulpturkurs här i Atlanta. Dessa lärare har inte budget att finansiera sina kurser och förväntas ta från egen ficka för att införskaffa material. I min skulpturkurs finns det sällan material nog att alla ska få delta i de olika projekten. Läraren har redan från början av terminen bett oss att betala en kursavgift på $20 och de som inte betalat den får inte tillgång till allt material. Läraren har även lagt fram ett erbjudande om att köpa material i utbyte mot "extra credit" och läxbetyg. 

 

Jag började senare än alla andra och var under en tid inte medveten om att vi hade läxor som hade deadline varje torsdag. När jag upptäckte detta hade tillräckligt många veckor passerat att jag inte skulle hinna med och det slutade med att jag fortsatte att inte göra dessa läxor, delvis för att mitt år här inte räknas och delvis för att jag inte orkade, trots att min utbytesorganisation påstår att de kommer skicka hem en om en blir underkänd. På grund av detta, trots att jag hade A:n och B:n i alla projektarbeten, höll jag på att bli underkänd. Men så inledde vi ett gipsprojek och gipset tog oväntat slut. Jag köpte två påsar gips för $30 och fick därefter A:n på alla läxor jag missat.

 

Jag har alltså köpt betyg. Att jag har den här möjligheten är inte okej. Skolan ska inte vara en klassfråga. Betyg ska inte basera sig på föräldrars inkomst. Alla ska ha samma möjligheter oavsett bakgrund. Det är därför skattefinansierad välfärd är så otroligt viktigt. Vi måste hjälpas åt. Vi måste ta hand om varandra. Och dessutom får vi aldrig glömma hur viktiga estetiska ämnen är; vi får aldrig glömma att finansiera dem.