161014

 

 

Under mina veckor i USA har jag lärt mig många nya saker om mitt värdland. Allt från att många bäddar sina sängar på ett väldigt komplicerat sätt till att det bara var 57,5% valdeltagande vid förra presidentvalet, men eftersom det sistnämnda känns mer relevant i detta forum är det vad jag tänker fokusera på. USA har ett komplicerat politiskt system, som en konsekvens av den amerikanska revolutionen och rädslan för regeringen, som lever kvar än idag. USA har till exempel ett tvåkammarsystem; ett parlament med två kammare, i USA:s fall senaten och representationshuset. I senaten får varje delstat två platser, och i representationshuset får varje delstat olika många platser utifrån sin befolkning. I USA finns det dessutom bara två partier med makt, och valdeltagandet är som sagt knappt demokratiskt. Eftersom mina kunskaper runt det faktiska systemet inte är så breda är detta var jag skulle vilja fokusera på.

 

Det finns som sagt bara två partier med makt; republikanerna och demokraterna. Det finns x antal små partier, men en ond cirkel orsakar att det är i princip omöjligt för dem att uppnå någon form av makt. En person som tror på socialism kanske hellre skulle vilja rösta på ett mindre, socialistiskt parti, men känner sig tvungen att rösta på demokraterna då det annars finns en risk att republikanerna vinner valet. Detta taktikröstande är väldigt likt det svenska taktikröstande som hindrade Feministiskt Initiativ från att komma in i riksdagen 2006 och 2010, och precis som i Sverige gör taktikröstandet det svårt för medborgare att bilda en folkrörelse. Jag tror att detta kan vara en anledning till ett lågt valdeltagande. Jag tror även att det faktum att en måste registrera sig för att rösta kan bidra. Att en måste registrera sig för att rösta var något som förvånade mig något otroligt, men sådär i efterhand inser jag att det var ganska förutsägbart då USA inte folkbokför sina medborgare. Min värdpappa berättade att den amerikanska arbetarklassen ofta flyttar runt väldigt mycket på grund av fattigdom och det är bland annat därför folkbokföring skulle vara svårt. Jag kan även tänka mig att många amerikaners rädsla för staten även inkluderar folkbokföring. USA är ett komplext samhälle, men att lösa upp tvåpartisystemet och satsa mer på välfärd känns som steg i rätt riktning. 

 
 

Ville bara säga att jag gillar dina feminstiska analyser, och även hur det ser ut i USA, sättet du tolkar allt. Är just nu på utbytesår i Chile, och det är en rätt så stark macho-kultur, med mycket som jag irriterar mig på, t.ex, hur folk kan göra sexskämt om mina vänner, och komma undan med det som inget hänt, eller hur funkofobiskt och homofobiskt detta samhälle är indirekt under ytan, och kan verkligen utveckla mina egna åsikter och tankar efter att ha läst dina. Hoppas du fortsätter skriva.
Kom ihåg mig?